طرف بازنده در جنگ تعرفهای کدام کشور است؟
«آسیت بیسواس» استاد مدعو در «دانشگاه گلاسکو» انگلیس و «سیسیلیا توتاجادا» استاد «مؤسسه مطالعات میانرشتهای»، طی مقالهای که اخیرا در روزنامه «چاینا دیلی» منتشر کردند، نوشتند چین طی سالهای اخیر در بسیاری از زمینهها پیشرفت مستمر و ثابتی داشته است. ایالات متحده یک جنگ تعرفهای را برای مهار ظهور چین به راه انداخته و چنین اقداماتی نهایتا نتیجه عکس خواهد داشت.
طبق تحلیل این مقاله، پس از جنگ جهانی دوم، شمار بیشتری از کشورهای در حال توسعه راه خود را از حاکمیت استعماری جدا کرده، استقلال به دست آورده و ایجاد و بهبود ساختارهای اجتماعی و اقتصادی خودشان را آغاز کردند. بر همین مبنا، اهمیت «جنوب جهانی» به شکلی روزافزون برجسته شده است.
در حال حاضر، مرکز ثقل اقتصاد جهان تدریجا در حال تغییر به سوی «جنوب جهانی» است. به عنوان مثالف سهم جهانی کل تولید ناخالص داخلیِ GDP)) «گروه ۷» (G7) از ۶۷ درصد در سال ۱۹۹۴ به ۴۴.۲ درصد در سال ۲۰۲۲ کاهش پیدا کرده است. همچنین شایان ذکر است که از شروع قرن بیست و یکم، با رشد اقتصادی سریع چین، سهم چین از تولید ناخالص جهانی بیش از چهار برابر شده است.
چین در تولید انرژی تجدیدپذیر، خودروهای برقی و قطارهای فوق سریع خوش درخشیده به گونهای که به شکلی قابل توجه کیفیت هوا را بهبود بخشیده و کاهش آلایندگی کربن را ترویج کرده است.
بر اساس اعلام «آژانس بینالمللی انرژی»، تولید برق خورشیدی چین در اوایل دهه ۲۰۳۰ از مجموع تقاضای برق کنونی ایالات متحده فراتر خواهد رفت.
مقاله مذکور همچنین خاطرنشان میکند که چین به موفقیتی بزرگ در حوزههای اقتصادی و تجاری دست یافته و به یک شریک تجاری بزرگ برای بیش از ۱۵۰ کشور و منطقه تبدیل شده است. چین پیشرفت فناوری چشمگیری را رقم زده و ایالات متحده و اتحادیه اروپا نگران هستند و به همین دلیل تعرفههای تنبیهی بر کالاهای چینی وضع و موانع تجاری ایجاد کردهاند.
دولت قبلی آمریکا یک جنگ تعرفهای را در سال ۲۰۱۸ به راه انداخت. دولت فعلی نه فقط تدابیر مربوطه را ادامه داد بلکه آنها را تشدید هم کرد که شامل افزایش نرخ تعرفه بر خودروهای برقی ساخت چین تا ۱۰۰ درصد است.
اگر دولت آینده آمریکا همین مسیر را ادامه دهد، نه فقط بدترین تاثیر را بر شرکتها و مصرف کنندگان داخلی، بلکه بر اقتصاد جهانی نیز خواهد داشت. ایالات متحده تعرفهها را به بهانه حفظ امنیت ملی در تلاش برای مهار ظهور اقتصادی بی سابقه چین، اعمال کرده است. در حقیقت، به نظر میرسد تعرفههای و محدودیتهای صادراتی در کوتاه مدت، موثر باشند اما در میان مدت و درازمدت دارای نتیجه منفی خواهند بود.
چین تدابیر تعرفهای را اتخاذ کرده که کاملا با ایالات متحده متفاوت است. چین طی «اجلاس سران مجمع همکاری چین-آفریقا ۲۰۲۴» که در پکن برگزار شد، اعلام کرد که از اول دسامبر ۲۰۲۴، تعرفه ترجیحی صفر برای ۱۰۰ درصد اقلام تعرفهای با منشاء کشورهای کمتر توسعه یافته که روابط دیپلماتیک با چین دارند، اعمال خواهد کرد.
مقاله مذکور نهایتا تاکید میکند که کشورهای غربی باید منافع خود را در نظر بگیرند و برای ایالات متحده دشوار است که همه متحدانش را برای پیروی از سیاست چین خود، متقاعد کند. برخی کشورها ممکن است تبعیت کنند اما سایرین مسیر توسعهای را برخواهند گزید که به بهترین شکل در جهت منافع آنها باشد.