فلسفه آقای «شی» درباره تمدن اکولوژیکی؛ نیرو محرکه‌ای ارزشمند برا گذار جامع

کنگره ملی خلق که نهاد ارشد قانونگذاری چین محسوب می‌شود سه شنبه ۱۵ آگوست (۲۴ مرداد) را به عنوان نخستین «روز ملی اکولوژی» نام گذاری کرده تا از یک تمدن اکولوژیکی حمایت به عمل آید. چین با راهنماییِ فلسفه آقای «شی» درباره تمدن اکولوژیکی از هجدهمین کنگره ملی حزب کمونیست در سال ۲۰۱۲، اهمیت بیشتری به توسعه سبز و کم‌کربن داده و شدت آلاینده‌های کربنی مدام کاهش یافته است.

اقدامات مستمر چین در حوزه کاهش کربن با تلاش‌های بین‌المللی به منظور مقابله با چالش‌های ناشی از تغییرات اقلیمی عجین شده است و همانطور که همگان شاهد هستند پدیده گرمایش زمین احتمال رویدادهای اقلیمی شدید مانند آتش سوزی‌های مهیب، توفان‌ها، سیل‌ها و خشکسالی‌ها را افزایش داده است. بلایای طبیعی مرتبط با تغییرات اقلیمی تاثیر بزرگی بر اقتصاد و امنیت جهانی دارند.

شی جین پینگ که رئیس جمهور چین نیز هست در سپتامبر ۲۰۲۰ اعلام کرد این کشور برای رسیدن به اوج آلایندگی کربنی تا پیش از ۲۰۳۰ و دستیابی به خنثی سازی کربن تا پیش از سال ۲۰۶۰ تلاش خواهد کرد؛ این امر به عنوان هدف «دوگانه کربنی» کشور چین توصیف شد. وی تاکید کرد دستیابی به چنین هدف راهبردی «چیزی نیست که دیگران از ما درخواست کرده باشند بلکه موضوعی است که ما باید خودمان انجام دهیم».

رهبر چین طی سفرهای بازدیدی خود به سراسر کشور به کَرّات تاکید کرده که پایبندی به توسعه سبز یگانه راه پیش رو است. او خواستار تحقق دستاوردهای جدید به منظور پیشبرد گذار سبز جامع شده است.

گذار گسترده و اساسی سیستم‌های اقتصادی و اجتماعی پیرامون هدف «کربن دوگانه» در حال سرعت گرفتن است. مجموعه‌ای از رویکردها در زمینه تولید و سبک زندگی سبز و کم‌کربن هم اکنون با آهنگی شتابان در چین در حال اجراست.

بهبود ساختار انرژی یکی از گام‌های بزرگ چین در راستای تحقق هدف کاهش کربن آن به حساب می‌آید. این کشور طی دهه گذشته میانگین نرخ رشد اقتصادی سالانه خود را در ۶.۲ درصد حفظ کرده و با میانگین نرخ رشد مصرف انرژی سالانه ۳ درصدی، یکی از کشورهایی است که سریعترین روند کاهش را در مصرف انرژی داشته است.

ظرفیت نصب‌شده انرژی تجدیدپذیر چین در سال ۲۰۲۲ به بیش از ۱.۲ میلیارد کیلووات ساعت رسید که برای نخستین بار از میزان انرژی ناشی از سوخت زغال سنگ فراتر رفت و ۴۷.۳ درصد کل ظرفیت نصب‌شده چین را به خود اختصاص داد.

ظرفیت‌های نصب‌شده چین برای انرژی برق‌آبی، برق بادی و برق خورشیدی همگی از ۳۰۰ میلیون کیلووات ساعت فراتر رفته و برای چندمین سال متوالی رتبه اول جهان را حفظ کرده است. برق تولید شده از انرژی تجدیدپذیر معادل کاهش تقریبی ۲.۲۶ میلیارد تن آلاینده کربنی داخلی است.

شی جین پینگ ۱۱ جولای به هنگام ریاست نشست «کمیسیون مرکزی اصلاحات عمیق و جامع»، گفت: وقتی ساخت تمدن اکولوژیکی چین تمرکز خود را بر کاهش کربن قرار داده، ما باید خود را در این بازه کلیدی جای دهیم.

وی خواستار بهبود کنترل میزان و شدت مصرف انرژی و گذار تدریجی به کنترل آلاینده‌های کربنی از لحاظ کمیت و شدت کلی شد.

چین تا پایان سال گذشته میلادی ۵۴ توافق چندجانبه در زمینه حکمرانی زیست محیطی جهانی و ۱۱۵ توافق دوجانبه امضاء کرده است.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا