تخریب نظم تجاری جهان با “چماق تعرفه” آمریکا

دولت جدید آمریکا پس از روی کار آمدن، زیر پرچم اجرای راهبرد «اول آمریکا» شروع به چرخاندن «چماق تعرفه» به سوی همه کشورها کرده است. امروز، تعرفه ها برای دولت ایالات متحده تبدیل به یک “سلاح چندمنظوره” شده اند که نه تنها از آنها به عنوان ابزاری برای چانه زنی در مذاکرات دیپلماتیک استفاده می کند، بلکه این تعرفه ها را  راهی برای کمک به “احیای صنایع تولیدی آمریکا” و “رمز درآمدزایی” دولت می داند.

 

با این حال، «چماق تعرفه» در واقع کمکی به ایالات متحده در دستیابی به هیچ یک از این اهداف نخواهد کرد. در عوض، با افزایش تورم، ایجاد مانع در زنجیره تامین و تخریب نظم تجاری جهان، آمریکا را به عامل اصلی بی ثباتی در اقتصاد جهانی تبدیل کرده است.

دور جدید افزایش تعرفه های ایالات متحده مستقیماً منجر به افزایش هزینه های شرکت ها، افزایش هزینه های تجارت جهانی و آسیب جدی به زنجیره تأمین بین المللی شده است؛ به عنوان مثال، صنعت خودروسازی که به شدت به یک فرآیند تقسیم کار جهانی وابسته است، اکنون به شدت تحت تاثیرات منفی ناشی از افزایش تعرفه های ۲۵ درصدی ترامپ بر خودروهای وارداتی به آمریکا قرار گرفته است.

شرکت خودروسازی فولکس واگن آلمان طی بیانیه ای اعلام کرد: مجموعه صنایع خودروسازی، زنجیره های تامین جهانی، شرکت ها و مصرف کنندگان باید عواقب منفی ناشی از سیاست های تعرفه ای آمریکا را  متحمل شوند.

در مواجهه با تهدید اقتصادی ایالات متحده، کانادا، اتحادیه اروپا، چین و سایر کشورها به سرعت اقدامات متقابل را اعلام کردند و سایر کشورها نیز باید خود را برای اقدامات متقابل آماده کنند که همین امر باعث تشدید تنش در تجارت جهانی خواهد شد.

روزنامه «گلوب‌ اَند مِیل» کانادا با انتشار سرمقاله ای ایالات متحده را به دلیل راه اندازی “جنگ تجاری غیر منطقی و غیرضروری” مورد انتقاد قرار داد و نوشت که این اقدام ایالات متحده را از سایر کشورها جدا می کند و آن کشورهایی که روابط نزدیک با ایالات متحده دارند، باید از این به بعد مسئولیت امنیت خود را بر عهده بگیرند و در پی توسعه شراکت های تجاری قابل اعتمادتر باشند.

شایان ذکر است با وجود آنکه دولت ایالات متحده بارها در مورد “متحمل شدن ضرر تجاری” خود اغراق کرده، “اِنگوزی اوکونجو-ایویلا” مدیر کل سازمان تجارت جهانی اخیراً  طی مقاله ای با عنوان “ایالات متحده برنده بزرگ تجاری”، حقیقتی را آشکار کرده که آمریکایی ها اغلب در تلاش برای پنهان کردن آن هستند و این حقیقت نشان می دهد که  ایالات متحده علاوه بر آنکه بیشترین سود را از تجارت جهانی می برد، بر أساس نظم تجارت جهانی کنونی بزرگترین مزایا را در اختیار دارد.

تاریخ بارها ثابت کرده است که حمایت گرایی تجاری مانند سمی است که شاید کمی تشنگی را رفع کند اما در نهایت کشنده خواهد بود. به نظر می رسد سیاست های یکجانبه و استراتژی های رادیکال دولت ایالات متحده با منافع کوتاه مدت برای یک گروه خاص همراه باشد، اما در نهایت منجر به انزوای بین المللی، دور بودن متحدان و تسریع فروپاشی نظام تجارت جهانی خواهد شد.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا